Joao Felix’ heldere debuut bij Chelsea eindigde met een late aanval en een rode kaart. Het debuut van de uitgeleende speler was een microkosmos van de Graham Potter-periode in een 2-1 verlies bij Fulham op Craven Cottage op donderdag. De Portugese ster werd woensdag uitgeleend aan de Blues en kwam meteen in het basiselftal voor de korte trip van de club naar Craven Cottage om het op te nemen tegen het hoogvliegende Fulham in de Premier League.

Maar nadat hij aanvankelijk indruk had gemaakt, eindigde zijn debuut op een catastrofale manier toen hij uit het veld werd gestuurd voor een roekeloze aanval op Cottagers verdediger Kenny Tete. Felix krijgt nu een straf van drie wedstrijden en mist daardoor de beslissende wedstrijd in de Premier League met Liverpool op Anfield op zaterdag 21 januari.

Het voelt alsof alles wat mis kon gaan, mis is gegaan voor Potter, die na deze zevende nederlaag in elf wedstrijden onder verhoogde druk zal komen te staan, maar verder zeer valide excuses heeft gekregen voor de aanhoudende slechte vorm. Toen Felix bij Fulham direct in het team van Graham Potter kwam, nadat hij slechts één keer met zijn nieuwe team had getraind sinds zijn komst van Atletico Madrid, leek het weer een overhaaste zet.

Voormalig Chelsea ster Willian had Fulham een voorsprong gegeven bij rust, maar Kalidou Koulibaly bracht de Blues op gelijke hoogte na de pauze en Felix toonde onmiddellijke chemie met Kai Havertz. En toen stortte alles in. In de 58e minuut stuiterde de bal los op het pad van Kenny Tete. Felix ging de uitdaging aan met zijn noppen omhoog en haalde de full-back van Fulham neer.

In totaal, als onderdeel van de leendeal, kost deze drie wedstrijden schorsing voor Felix zijn nieuwe club 2.142.858 pond. Het is slechts een uitleenovereenkomst voor zes maanden, zonder koopoptie, en werd pas overeengekomen nadat Felix een contractverlenging tot 2027 had getekend. De 23-jarige was echter een en al zijde en geen chagrijn in zijn goedkope voetbalshirts. Hij kreeg de vrijheid om te spelen, flikkerde op links en rechts en viel tussen de verdedigende linies van Fulham in.

Fulham staat nu zesde in de Premier League met 31 punten, zes meer dan Chelsea op de tiende plaats. Het is echt frustrerend, ongelooflijk uitdagend en ik voel mee met de supporters. Het is weer een klap die de klappen blijft krijgen op dit moment.’ zei Blues baas Potter, die hoopt dat het geluk van zijn ploeg kan veranderen voordat Todd Boehly hem wisselt.

Felix had de Chelsea baas nog geen sprankje hoop gegeven door de kwaliteit van de voorwaartsen die het team zo node mist, toen hij de somberheid nog groter maakte door een verbluffende show van domheid waar ze echt zonder hadden gekund. Voor al die heerlijke eerste aanzetten is het een rampzalig begin van een wanhopige uitleenperiode.