Chelsea is met Shakhtar Donetsk een deal overeengekomen over Mykhailo Mudryk. The Blues zijn overeengekomen om 70 miljoen euro plus 30 miljoen euro extra te betalen voor Mudryk, die openstaat voor de overstap ondanks het feit dat hij herhaaldelijk heeft aangegeven dat hij liever naar Arsenal wil.

De 22-jarige heeft een verbluffende overeenkomst voor acht en een half jaar gesloten op Stamford Bridge en wordt Chelsea’s vijfde aanwinst van de januari transfer window na Benoit Badiashile, Andrey Santos, David Datro Fofana en Joao Felix. Er werd echter algemeen verwacht dat Mudryk zich tijdens de transferwindow van januari bij Arsenal zou aansluiten, omdat de Gunners sinds december in gesprek waren over een overgang.

Mudryk heeft een geweldige start van het seizoen 2022/23 gemaakt, met tien doelpunten en negen assists in alle competities – waaronder vijf directe doelpunten in zes UEFA Champions League wedstrijden. Als gevolg daarvan hebben de Blues de concurrentie van Arsenal afgewend om de overstap naar de Oekraïense international, die de duurste Premier League-tekenaar van dit seizoen wordt, te voltooien.

Vertegenwoordigers van Chelsea reisden naar Turkije voor persoonlijke gesprekken met Shakhtar Donetsk, waar de Oekraïense club een trainingskamp houdt. Er wordt aangenomen dat deze gesprekken zich enkel toespitsen op de omvang van enkele extra’s voor Mudryk. Arsenal zag twee biedingen van maximaal 62 miljoen pond afgewezen voor de Oekraïner, omdat Mikel Arteta probeerde zijn aanval te versterken met nog een jonge, talentvolle aanvaller.

Zowel The Athletic als Fabrizio Romano melden dat beide partijen een akkoord hebben bereikt. Er wordt ook gezegd dat zijn medische keuring in Cobham is geregeld en dat hij zaterdagavond in Londen zal zijn. Na de overwinning van de Blues op Palace op Stamford Bridge – waarbij Mudryk aanwezig was – zei Potter tegen de pers: “Hij is erg snel en direct en ik denk dat het publiek hem graag in een blauw goedkope voetbalshirts zal zien.”

In de Premier League heeft Chelsea dit seizoen slechts 21 doelpunten gemaakt in 18 wedstrijden, het laagste aantal in de top 10 van de divisie. Chelsea, dat ook in gesprek is met PSV Eindhoven over een deal voor de vleugelspeler Noni Madueke, wil hem ondersteunen met aankopen. Mudryk is de laatste opwindende aanvaller die zich bij de club voegt. Raheem Sterling, Hakim Ziyech en Christian Pulisic behoren tot de overvloed aan talent die Potter tot zijn beschikking heeft, evenals de nieuwe leencontractant Joao Felix.

Een probleem is echter dat Mudryk geen centrale spits is, een gebied waar Chelsea schreeuwt om versterking, en de ondertekening roept vragen op over wat Todd Boehly’s plan voor de ploeg is.