Chelsea ster Mykhaylo Mudryk heeft zijn excuses aangeboden nadat hij het N-woord gebruikte in een videoclip. De 22-jarige speler tekende eerder deze maand voor de Blues in een blockbuster transfer ter waarde van 88 miljoen pond.

Afgelopen juli maakte Mudryk een 40 seconden durende video samen met een vriend en een Audi sportwagen en plaatste deze op de populaire social media app TikTok. Hij werd gefilmd terwijl hij de racistische uitspraak herhaalde in de beelden, die bijna 214.000 keer zijn bekeken, maar hoewel hij volhoudt dat hij probeerde de tekst van een populair rapnummer te reciteren, heeft hij zijn excuses aangeboden. Bronnen dicht bij de Oekraïense vleugelspeler houden vol dat hij alleen maar probeerde de tekst van de Amerikaanse rapper Lil Baby’s 2017 hit Freestyle te reciteren.

Zijn vertegenwoordiger vertelde The Sun: “Hoewel het uitsluitend zijn bedoeling was om teksten van een nummer te reciteren, betreurt Mykhailo zijn beslissing en accepteert hij van harte dat het niet gepast was. De video is sindsdien verwijderd. Maar campagnevoerders hebben zich tegen deze reactie gekeerd en gezegd dat de term in elke context gebruikt had moeten worden.

Voor velen heeft dit een domper gezet op Mudryks spannende komst naar de Premier League. Kick It Out, de belangrijkste antiracismegroep in het voetbal, heeft Mudryk bekritiseerd voor zijn gebruik van racistische opmerkingen in de video, “ongeacht de context”. Kick It Out veroordeelt het gebruik van alle racistische opmerkingen, inclusief het N-woord, ongeacht de context.

Kick It Out zei dat het nauw samenwerkt met clubs en spelers om “de betrokkenen bij het spel te informeren over het belang van inclusie”. Mudryk veroorzaakte deze week ook controverse door een Israëlische vlag op zijn Instagram verhaal te plaatsen te midden van hun lopende conflict met Palestina.

Mudryk heeft sinds zijn overstap van Shakhtar Donetsk één keer voor Chelsea gespeeld, toen hij debuteerde tijdens het 0-0 gelijkspel met Liverpool op Stamford Bridge eerder deze maand. Er wordt verwacht dat hij in de tweede helft van het seizoen een belangrijke rol zal spelen in een blauw goedkope voetbalshirts van Graham Potter, met Chelsea dat een onwaarschijnlijke maar mogelijke ommekeer wil maken om in de top vier van de Premier League te eindigen.