De transferwindow van januari is geopend en Chelsea werkt er hard aan om voor het eerst in tien jaar echt geld uit te geven in de winter, maar slechts zes maanden na een kwart miljard te hebben uitgegeven in de vorige window. Chelsea is verwikkeld in onderhandelingen over de structuur van een clubrecord deal van 112 miljoen pond om de Argentijnse middenvelder Enzo Fernandez van Benfica te kopen.

Fernandez, 21, maakte vrijdagavond een onfortuinlijke rentree in het clubvoetbal toen Benfica tegen Braga een verrassende 3-0 nederlaag leed. Hij heeft al ingestemd met een overstap naar Chelsea, en het is nu aan de twee clubs om de deal af te ronden.

De 21-jarige maakte indruk voor Argentinië op het WK en werd sindsdien in verband gebracht met een overstap naar Stamford Bridge, terwijl Liverpool en Real Madrid ook werden getipt om de middenvelder te tekenen. Het is echter Chelsea dat sindsdien de leiding heeft genomen en zijn intenties aan de speler en zijn club Benfica duidelijk heeft gemaakt.

Chelsea transfer doelwit Enzo Fernandez heeft mogelijk een belangrijke hint over zijn toekomst bij Benfica laten vallen door maandag twee trainingen te missen. Persoonlijke voorwaarden lijken vorige week al te zijn overeengekomen, en ondanks Benfica’s protesten en officiële verklaringen, lijkt het erop dat ze toch bereid zijn om over een transfer te onderhandelen. Chelsea wil de transfersom voor Fernandez in drie termijnen van 37,5 miljoen pond betalen om in overeenstemming te blijven met de UEFA-regels voor financial fair play.

Benfica heeft ontkend dat voorzitter Rui Costa heeft gezegd dat Fernandez mag vertrekken als aan zijn vrijwaringsclausule is voldaan, maar kan het aanbod van Chelsea wellicht niet afslaan, vooral omdat de middenvelder twee trainingen heeft gemist na zijn terugkeer naar Argentinië tijdens de nieuwjaarsnacht. Omdat hij de training van maandag miste, lijkt het onwaarschijnlijk dat Fernandez vrijdagavond in het competitieduel met Portimonense met een goedkope voetbalshirts zal spelen.

The Blues zouden het risico hebben gelopen de Financial Fair Play (FFP) regels te overtreden als zij ermee hadden ingestemd het hele bedrag in één keer te betalen en dat zou gevolgen hebben gehad voor het contracteren van andere spelers. Al met al staat Chelsea op het punt hun voornaamste doelwit van januari binnen te halen, en binnenkort zal de Argentijn op Stamford Bridge spelen.

The Times meldt dat Brighton & Hove Albion-middenvelder Alexis Mac Allister, een andere Argentijnse WK-winnaar, op een lijst van mogelijke opties staat, mocht de Fernandez-deal niet doorgaan. CFC zou nu klaar kunnen zijn voor verdere grote uitgaven aan Fernandez, Badiashile en Santos, nu Graham Potter zich lijkt te verzekeren van veel opwindend jong talent om een team voor de toekomst te bouwen.