Het clubvoetbal is momenteel op pauze (althans op topniveau), maar het seizoen wordt over een maand hervat met een paar wedstrijden in de Premier League voordat onze aandacht uitgaat naar de start van de FA Cup-campagne. Chelsea wordt zwaar op de proef gesteld als het een vierde FA Cup-finale op rij wil bereiken, nadat het in de derde ronde tegen Premier League-rivalen Manchester City heeft gewonnen.

City heeft Chelsea dit seizoen al uitgeschakeld in de andere nationale beker van Engeland met een 2-0 overwinning in de derde ronde van de Carabao Cup op 9 november. The Blues hebben drie keer op rij in de finale van de competitie verloren en zijn daarmee de eerste ploeg die dat doet, maar staan voor een zware taak om verder te komen dan hun eerste wedstrijd dit seizoen.

De loting werd vanavond verricht, en Chelsea is nu de enige club die een collega-club uit de Premier League heeft geloot. De wedstrijd wordt gespeeld op 7 januari, en voorlopig wordt er om 15.00 uur afgetrapt. Dat kan nog veranderen als de wedstrijd wordt uitgezonden, wat naar verwachting zal gebeuren. De mannen van Graham Potter, die de WK-pauze ingingen met de achtste plaats op de ranglijst, gaan naar het Etihad Stadium als de grote jongens in het weekend van 6 tot en met 9 januari meedoen aan de wedstrijd.

The Blues hebben de afgelopen drie jaar op Wembley gestaan, maar moesten het uiteindelijk afleggen tegen respectievelijk Arsenal, Leicester en Liverpool. The Reds zijn de huidige houders van de trofee nadat ze Chelsea met 6-5 op strafschoppen versloegen om hun eerste FA Cup sinds 2006 te winnen.

Chelsea heeft tenminste een goed recent record tegen de Citizens in de competitie. In april vorig jaar werd de ploeg van Pep Guardiola met 1-0 verslagen dankzij een doelpunt van Hakim Ziyech, terwijl Thomas Tuchel aan de kant stond. Het is een gelijkspel dat Chelsea graag zo vroeg had willen vermijden, maar om de beste te zijn moet je de beste verslaan.

Elders heeft de Premier League-leider Arsenal geloot tegen League One-ploeg Oxford United, terwijl Liverpool het opneemt tegen Wolves en Tottenham Hotspur als gastheer optreedt voor derdeklasser Portsmouth. The Gunners wonnen drie van de vier FA Cup-kronen tussen 2015 en 2018, maar hebben de trofee sindsdien niet meer gewonnen, ondanks dat ze de meest succesvolle club zijn in de prestigieuze geschiedenis van het toernooi.