Er was een moment in de vorige transferperiode dat het zeker leek dat Cesar Azpilicueta Chelsea zou verlaten om bij Barcelona te gaan werken. Azpilicueta was Barcelona coach Xavi Hernandez’s nummer 1 als rechtsback in de zomer, voordat de Spaanse international een nieuwe deal tekende bij Chelsea.

Barça achtervolgde Azpilicueta tijdens het seizoen 2021/22 samen met collega Blues verdediger Marcos Alonso, en terwijl de linksback uiteindelijk de overstap maakte naar Camp Nou, volgde Chelsea’s aanvoerder niet. Hij heeft nu beweerd dat hij nog steeds geniet van het leven op Stamford Bridge en dat de club nog steeds zijn thuis is.

Azpilicueta gelooft dat in Engeland blijven voor hem de juiste beslissing was, ondanks de belangstelling uit zijn geboorteland Spanje. De aanvoerder van Chelsea is blij dat hij de 500 optredens voor de Blues nadert. In een interview deze week met Cadena Ser vertelde Azpilicueta waarom hij Barcelona afwees en besloot in Engeland te blijven. “Het was een unieke situatie bij Chelsea op dat moment,” zei hij.

Bij zijn beslissing vertelde Azpilicueta het aan Xavi, die volgens hem zijn redenen om in Londen te blijven begreep. Azpilicueta heeft dit seizoen tot nu toe 17 keer gespeeld voor Chelsea en is een vaste waarde gebleven onder de nieuwe hoofdtrainer Graham Potter. Dit WK heeft Azpilicueta indruk gemaakt toen hij werd geselecteerd door Spanje.

Azpilicueta is sinds 2012 bij Chelsea, waar hij twee Premier League titels, een Champions League kroon, twee Europa League triomfen en een Club World Cup succes heeft behaald. Maar hij was niet van de partij in Spanje’s Ronde van 16 wedstrijd tegen Marokko, die ze uiteindelijk zouden verliezen op een strafschoppenserie, en dat was, naar nu blijkt, te wijten aan een (lichte?) blessure die hij vorige week had opgelopen.

Azpilicueta bleef een ongebruikte invaller voor Spanje, terwijl Ziyech zoals gebruikelijk rechts voor Marokko begon. Het gevolg was dat Spanje alle drie de strafschoppen miste, terwijl Ziyech één van de vier pogingen van Marokko scoorde, waarvan er drie werden omgezet.