Kan een nederlaag ooit veelbelovend zijn? Kan een stap voorwaarts nog steeds demotiverend zijn? Zulke vragen stellen is Chelsea volgen in 2023, een geloofstest die de resultaten overstijgt. Na een 1-0 nederlaag in Dortmund moet Chelsea een comeback maken op Stamford Bridge om een Champions League vernedering te voorkomen, maar veel van Graham Potters problemen heeft zijn ploeg zelf veroorzaakt.

Chelsea creëerde en miste veel van de beste kansen, voordat een bliksemsnelle tegenaanval de gelijkmaker voor Dortmund betekende. Borussia Dortmund forward Karim Adeyemi hielp zijn ploeg aan de overwinning, waardoor ze in de box zitten om zich te plaatsen voor de Champions League kwartfinale. En ondanks dat Chelsea meer dan 320 miljoen pond uitgaf in een record transferwindow in januari, bleek dat niet genoeg.

Dortmund domineerde de hele eerste helft het balbezit en werd daarbij geholpen door de inschikkelijkheid van de scheidsrechter bij harde overtredingen, vooral tegen Enzo Fernández op het middenveld. Het vinden van nieuwe manieren om de bal niet in het net te krijgen is een algemeen probleem voor Chelsea, een probleem dat alleen maar wordt versterkt door hun beperkte keuzes bij het inschrijven van hun nieuwe contractanten voor de Champions League. Joao Felix raakte de lat in een goedkope voetbaltenues en bruiste van constante dreiging. Kalidou Koulibaly liet een schot van de lijn halen door Emre Can.

“We zijn een team in ontwikkeling”, zei Graham Potter na een resultaat dat doet vermoeden dat ze achteruit zijn gegaan. “De prestatie was weer een stap vooruit voor ons,” voegde hij eraan toe. Ondertussen prees de manager de prestatie van zijn team, maar betreurde hij dat ze niet scoorden. Cruciaal was echter dat er uit 21 schoten in totaal, waarvan acht op doel, nul doelpunten vielen. Dortmund boekte daarmee de eerste overwinning op Engelse tegenstanders sinds maart 2016, in 11 pogingen. Een uitschieter was de synchronisatie tussen Félix en Mykhailo Mudryk, toen de twee een ravage aanrichtten aan de rechterkant van de verdediging van Dortmund met loopacties en passes over en weer.

Er zijn echter reële financiële gevolgen voor de club als ze Dortmund niet kunnen passeren in de ronde van 16, wat alleen maar erger wordt als je bedenkt dat het ook onwaarschijnlijk is dat de club zich via de competitie kwalificeert voor de Champions League. De hoop was om het gelijkspel in Dortmund in leven te houden en de drie weken voor het tweede been op Stamford Bridge te gebruiken om kostbare cohesie op te bouwen met de januari-aanwinsten.